You are currently viewing Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν με την υπεύθυνη φιλόλογο σε ένα γλωσσικό παιχνίδι.
Αναλυτικότερα, για τον εορτασμό της ημέρας υλοποιήθηκε η δραστηριότητα “Word of the year”: με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας και τα διδάγματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, επιλέχθηκε η λέξη “ελευθερία”. Στους μαθητές μοιράστηκαν κάρτες με τα ονόματα των ευρωπαϊκών χωρών και άλλες με τη λέξη “ελευθερία” στις αντίστοιχες εθνικές γλώσσες. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να συνεργαστούν σε ομάδες και να αντιστοιχίσουν τα ονόματα χωρών με τη σωστή λέξη για την απόδοση της έννοιας “ελευθερία”. Η πρόκληση ήταν να μαντέψουν οι μαθητές, επί πλέον ορισμένων γλωσσών που έχουν διδαχθεί στα μαθητικά τους χρόνια (π.χ. Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά), τη λέξη “ελευθερία” στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες. Δεδομένου, ωστόσο, ότι μεταξύ των μαθητών υπάρχουν ορισμένοι των οποίων η εθνική γλώσσα δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές, κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν στις κάρτες οι λέξεις που σημαίνουν “ελευθερία” και στη δική τους μητρική γλώσσα.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της δραστηριότητας, αξιοποιήθηκε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο για τη φωνητική απόδοση των λέξεων, καθώς και πολιτικός χάρτης της Ευρώπης, για να εντοπιστεί η ετυμολογική σχέση των λέξεων όσων κρατών γειτνιάζουν. Απώτερος στόχος της δραστηριότητας ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι η παρόμοια ετυμολογία μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο, για να κατανοήσουμε την ιστορία κάθε γλώσσας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες γλώσσες αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται μέσα στον χρόνο. Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι διάφορες εθνικές γλώσσες χρησιμεύουν ως “γέφυρες” επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.