Το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά σε μία πρωτοποριακή και επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση, στο πλαίσιο του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος UniversALL, μαζί με άλλα 34 σχολεία από 15 νησιά του ανατολικού Αιγαίου – από τη Λήμνο έως την Κάσο. Κοινός σκοπός όλων των συμμετεχόντων ήταν η πειραματική επιβεβαίωση της σφαιρικότητας της Γης, με αφετηρία τη μεθοδολογική προσέγγιση του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου Ερατοσθένη του Κυρηναίου (3ος αι. π.Χ.).
Η φιλοσοφία του πειράματος βασίστηκε σε μια εξαιρετικά απλή, αλλά ταυτόχρονα βαθιά επιστημονική σύλληψη: κατά τη στιγμή της άνω μεσουράνησης του ήλιου (δηλαδή το ηλιακό μεσημέρι), οι μαθητές κάθε σχολείου μέτρησαν το μήκος της σκιάς που δημιουργούσε ένας κάθετος στύλος ύψους 1,5 μέτρου. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτεροι στύλοι, σημειώθηκε το ύψος των 1,5 μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία αναφορά σε όλα τα σημεία μέτρησης.
Αξιοποιώντας μια απλή μαθηματική σχέση, οι μαθητές κατέγραψαν με ακρίβεια την απόκλιση του μήκους της σκιάς από τόπο σε τόπο. Εάν η Γη ήταν επίπεδη, όλες οι σκιές θα είχαν το ίδιο μήκος. Ωστόσο, η καταγεγραμμένη ποικιλία στα μήκη των σκιών κατέδειξε στην πράξη τη σφαιρική φύση του πλανήτη μας, όπως ακριβώς είχε αποδείξει αιώνες πριν ο Ερατοσθένης, υπολογίζοντας μάλιστα την περίμετρο της Γης με αξιοθαύμαστη προσέγγιση.
Η δράση αποτυπώθηκε σε βίντεο, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από όλα τα νησιά. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο:
👉 https://www.facebook.com/61576832768270/videos/23997221186557779/
Η εν λόγω δράση δεν είχε μόνο πειραματική διάσταση, αλλά και βαθύτατα παιδαγωγική και επιστημονική στόχευση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε άμεση επαφή με μια ιστορική μέθοδο εμπειρικής έρευνας, κατανόησαν βασικές αρχές της γεωμετρικής αστρονομίας, ενώ συγχρόνως εξοικειώθηκαν με τη σημασία της διερευνητικής μάθησης και της διασχολικής συνεργασίας. Το γεγονός ότι το πείραμα υλοποιήθηκε σε γεωγραφικά κατανεμημένα νησιά με διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη, παρείχε στους μαθητές ένα μοναδικό εργαστήριο του φυσικού κόσμου, που αποδεικνύει ότι η επιστήμη είναι παντού, αρκεί να έχουμε τα μάτια και τον νου ανοιχτά.