Εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Οικονομίας Διοίκησης -Τουρισμού στο Ευπαλίνειο Όρυγμα- Σάμου
Την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης της Β’ τάξης και των ειδικοτήτων της Γ΄ τάξης: Υπαλλήλων Οικονομίας και Διοίκησης, και Υπαλλήλων Τουριστικών Υπηρεσιών του σχολείου μας επισκέφθηκαν το «Ευπαλίνειο όρυγμα» στο Πυθαγόρειο -Σάμου.
Οι μαθητές μας έζησαν μια μοναδική εμπειρία, φορώντας τ’ απαραίτητα κράνη, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα στο Ευπαλίνειο όρυγμα, κάνοντας την μικρή διαδρομή των 20 λεπτών.
Σε κάθε βήμα της διαδρομής οι μαθητές μας θαύμαζαν το τρόπο κατασκευής του έργου, εντυπωσιάστηκαν για την ευφυΐα των ανθρώπων που το έκαναν πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μόνο απλά τεχνολογικά όργανα της εποχής, εφαρμόζοντας όμως την γεωμετρία και τα μαθηματικά στην πράξη.
Ο σκοπός του ορύγματος ήταν η μεταφορά του πόσιμου νερό από την πηγή Αγιάδες πίσω από το βουνό (Άμπελος) στους Μυτιληνιούς προς στην πρωτεύουσα της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο, με τρόπο μη ανιχνεύσιμο από επιδρομείς, για να μην έκοβαν το πόσιμο νερό σε περίπτωση εισβολής.
Ο τύραννος Πολυκράτης τον 6ου αι. π.Χ ανέθεσε στον Ευπαλίνο (σπουδαίο μηχανικό από τα Μέγαρα) να κατασκευάσει το έργο. Το εγχείρημα έμοιαζε αδύνατο, μια και ανάμεσα στην πηγή και την πόλη παρεμβάλλονταν το βουνό. Κι όμως με απλά όργανα μέτρησης αλλά πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, ο Ευπαλίνος αποφάσισε την ταυτόχρονη διάνοιξη μιας σήραγγας.
Το όρυγμα αυτό ήταν «αμφίστομον», όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν, περίπου, στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια!! Το άνοιγμα της σήραγγας είναι περίπου 1.80×1.80 μ. και το μήκος της 1036 μέτρα. Πλάι σε αυτό που θα λέγαμε κεντρικό διάδρομο κατασκευάστηκε μια τάφρος σε βάθος 5μ, προκειμένου να περνάει το νερό, μέσα από κεραμικούς σωλήνες που τοποθετήθηκαν με σχολαστικότητα, αφού αυτοί θα υδροδοτούσαν την πόλη.
Τον Ιούνιο του 2015 η Διεθνής Ένωση Σηράγγων (ITA – AITES) ανακήρυξε το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» (International Tunneling Landmark).
Έχει χαρακτηριστεί επίσης από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι μαθητές μας κατανόησαν την κατασκευή του έργου από το ακόλουθο βίντεο