Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου, συμμετέχοντας τη φετινή σχολική χρονιά στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτιστικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης, με συντονιστικό φορέα το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε διαδικτυακά την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 τρεις εργασίες στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας με θεματικό άξονα «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», το οποίο διεξάγεται στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών από 18 μέχρι 20 Απριλίου 2024. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 394 σχολεία από όλα τα μέρη της Ελλάδας
Οι εργασίες που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης των Τομέων Διοίκησης & Οικονομίας, Πληροφορικής και Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, είναι:
- «Πρόσφυγες στον τόπο μας …». Στην εργασία καταγράφεται η πορεία των Μικρασιατών προσφύγων στη Σάμο και η εγκατάστασή τους στη γειτονιά των προσφυγικών στο Καρλόβασι.
- «Μια βόλτα στα ταμπάκικα». Στη δεύτερη εργασία παρουσιάζονται τα βυρσοδεψεία, τα ιστορικά κτήρια της βιομηχανίας, συνυφασμένα με τη νεότερη ιστορία του Καρλοβάσου, τα οποία αποτελούν μάρτυρες της δραστηριότητας των ταμπάκηδων.
- «Οι τοίχοι της μοναξιάς». Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η ιστορία του Λωβοκομείου Σάμου, το οποίο παρά την φθορά που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, στέκει και μας θυμίζει τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό.
Την καθοδήγηση των μαθητών και μαθητριών στην υλοποίηση των εργασιών είχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Αλεξίου Θεοδώρα, Αποστολίδης Ευάγγελος, Μπούνιας Μιχαήλ και Τσακίρη Γεωργία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από την εκπόνηση των εργασιών και τη συμμετοχή τους στο Μαθητικό Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις για την τοπική ιστορία, να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν δημιουργικές ικανότητες και να παρουσιάσουν πτυχές της ιστορίας του τόπου μας στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας μας που συμμετέχουν στο Συνέδριο, προωθώντας την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.
Οι περιλήψεις των μαθητικών εργασιών που παρουσίασε το σχολείο μας περιέχονται στο ψηφιακό λεύκωμα που ετοίμασε το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Book Creator | ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ (σελ. 47 – 49).
Οι εργασίες των μαθητών/μαθητριών είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο:
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συνέδραμαν σ’ αυτή την προσπάθεια, βοήθησαν να συγκεντρώσουμε στοιχεία και μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες τους. Χωρίς όλους αυτούς, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα!